Novosti  » 5 profesionalnih saveta za sprečavanje oštećenja prouzrokovana vodom

Poslednja stvar sa kojom vlasnici stanova žele da se bave jeste saniranje oštećenja. Nažalost, neka vrsta oštećenja se moraju pojaviti tokom vremena i Vaš zadatak kao vlasnika stana jeste da te probleme otklonite. Problem sa kojim se vlasnici stanova najčešće susreću jeste oštećenje prouzrokovano vodom. Putem ovog teksta želimo da Vam pomognemo da sprečite oštećenja vodom tako što ćete prepoznati znake upozorenja, nakon čega je potrebno da se kontaktira vodoinstalater. Beograd je poznat po mnogim problemima ovog tipa zato je bolje da nas kontaktirate pre nego što nasatane oštećenje, gde cena popravke i sanacije štete može biti veoma visoka.

Uobičajeni znaci oštećenja vodom

Uzimajući u obzir visoke troškove povezane sa popravkom štete nastale od vode, važno je naučiti kako da uočite uobičajene znakove koji ukazuju na ovaj problem. Ako uočite problem i rešite ga ranije smanjujete cenu koju morate da platite za sanaciju i restauraciju. Najčešći znakovi da u Vašem domu postoji rizik nastajanja oštećenja prouzrokovana vodom:

  • Ljuspice, mehurići ili fleke na zidovima ili na plafonu stana/kuće
  • Širenje buđi koja se pojavljuje na zidovima ili na mračnim mestima u Vašem domu
  • Prstenovi tamno braon boje na zidovima ili plafonu
  • Neprijatni mirisi koji potiču od nepoznatog izvora
  • Pojava zdravstvenih problema kod ukućana
  • Čudna buka ili zvuk kapljanja koji se ne mogu locirati

Bilo koji od gore navedenih znakova je upozorenje da je potreban dobar vodoinstalater. Cena provere je mnogo manja od popravke koja može uslediti ukoliko ignorišete da postoji problem sa vodovodnim inastalacijama u Vašem domu.

U daljem tekstu želimo da Vam pomognemo tako što ćemo dati 5 saveta koji mogu služiti kao preventiva i mogu sprečiti nastanak oštećenja koje bi prouzrokovala voda.

Renoviranje kupatila u Beogradu

1. Čistite oluke na nekoliko meseci

Najčešći uzrok poplave je začepljen oluk. Zadatak oluka je da odvode vodu iz kuće, jako nevreme i dugi periodi kiše mogu izazvati preopterećenje i začepljenje oluka. To dalje može dovesti do curenja vode i kapljanje na zidove vaše kuće. Upravo zato je potrebno izvršiti preventivne preglede oluka na nekoliko meseci kako bi bili sigurni da ne postoje problemi poput prelivanja ili nečeg sličnog.

2. Upoznajte se sa Vašim vodovodnim instalacijama i kako da isključite vodu

Ukoliko postoje problemi sa glavnim vodovodnim instalacijama, važno je da znate da upravljate svojim instalacijama kako se problem ne bi proširio i na Vaš dom. Potrebno je da znate gde se nalazi glavni ventil ali nije loše da poznajete i gde se nalaze ostali ventili kojima možete da isključujete vodu u pojedinim delovima Vašeg doma.

3. Instalirajte uređaj za detekciju curenja

Uređaji za detekciju curenja mogu biti odlična investicija za dom, čime biste osigurali bezbednost kuće tako što ne bi moglo da dođe do neprimećenog curenja. Ovi uređaji se mogu postaviti na određene bitne pozicije oko kuće gde je moguć nastanak ovog problema. Ako dođe do curenja, odmah ćete biti upozoreni, problem može biti rešen pre nego što postane ozbiljan finansijski problem.

4. Održavajte svoje uređaje

Još jedan čest uzrok poplave jeste neispravnost uređaja. Bilo da se radi o cevima u kupatilu ili o konektorima koji su povezani sa frižiderom ili veš mašinom, sve može dovesti do ozbiljnih oštećenja ukoliko nije primećeno na vreme. Međutim redovnim održavanjem uređaja i povremenim preventivnim proverama ispravnosti koju bi izvršio profesionalni vodoinstalater možete smanjiti rizik nastanka oštećenja prouzrokovana poplavom.

5. Proveravajte creva i slavine

Povremeno je pametno pogledati baštenska creva i slavine u kući, i na taj način izvršiti inspekciju kako ne bi došlo do oštećenja. Isključite sve slavine i proverite da nema kapanja ispod sudopere ili radne površine koja se nalazi u blizini slavine. Pored toga, proverite na svim vidljivim cevima da li postoje znakovi habanja ili nešto nalik na pukotinu na samoj cevi. Takođe, obratite pažnju na račun za vodu koji može ukazati na to da postoji neko curenje vode koje niste otkrili.

Vratite svoj dom u vrhunsko stanje

Ignorisati problem sa vodovodnim instalacijama može imati opasne posledice. Najčešće dolazi do uništavanja infrastrukture ali i do ozbiljnog problema, kao što je ugrožavanje strukturalnog integriteta kuće. Upravo iz tog razloga bilo bi dobro da poslušate naše savete i da reagujete brzo ukoliko uočite neke od problema koje može prouzrokovati poplava. Ako niste sigurni ili Vam je potrebna pomoć u otklanjanju problema tu je naš profesionalni vodoinstalater. Cena je povoljna, čak može se reći i ništavna u odnosu na troškove koje biste imali ukoliko nastane oštećenje koje bi prouzrokovala voda odnosno poplava.